Opis smalec:

Smalec – najzdrowszy z tłuszczów. Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony jest do spożycia, często wzbogacany jest o sól czy skwarki.

Oficjalnie to nikt się nie przyznaje, że piętkę ze smalcem chętnie by zjadł w zimny, jesienny dzień. Ale po spróbowaniu tego przepisu mam nadzieję, że z radością i dumą będziemy opowiadać wszystkim o tym przepisie.

Składniki:

0,5 kg słoniny
1 duża cebula
Sól
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Słoninę możemy zmielić przez maszynkę lub drobno pokroić. Następnie wrzucamy ją do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz, aż do powstania ciemnobrązowych skwarek.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub również drobno siekamy. Cebulę i czosnek musimy zeszklić na patelni dodając do tego łyżkę wytopionego tłuszczu. Zeszklone warzywa dodajemy do wytopionej słoniny. Dodajemy do tego majeranek i sól.

Gotowy smalec przelewamy do miseczki/słoiczka. Od czasu do czasu musimy zamieszać go, żeby cebula i skwarki nie opadały na dno jak smalec zacznie zastygać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here