Opis Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym:
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem cebuli to bez wątpienia najlepsza odmiana wśród śledzi. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę.
Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet zbyt wielu składników.
Mimo że śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich, są niskokaloryczne. Są idealne dla osób, które dbają o linię. Regularne ich jedzenie poprawia pamięć, wzmacnia serce i wzrok. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Śledzie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
4 płaty śledziowe w oleju
2 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki musztardy francuskiej
200 g gęstej śmietany
1 czerwona cebula
Pęczek szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
Świeżo mielony pieprz
1 jabłko
Sposób przygotowania:
Na początku jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski. Skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie zrobiło się sine).
Następnie dodajemy do tego majonez, śmietanę oraz musztardę. Całość delikatnie mieszamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natomiast koperek siekamy.
Następnie filety śledziowe wyjmujemy z oleju i kroimy w paki lub większą kostkę. Śledzia przekładamy również do miski. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i całość ponownie mieszamy.
Śledzie z sosem odstawiamy do lodówki na na kilka godzin aż smaki się przegryzą. Przed podaniem całość posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym lub czarnym pieprzem.