Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym

Opis Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym:

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem cebuli to bez wątpienia najlepsza odmiana wśród śledzi. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę.

Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet zbyt wielu składników.

Mimo że śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich, są niskokaloryczne. Są idealne dla osób, które dbają o linię. Regularne ich jedzenie poprawia pamięć, wzmacnia serce i wzrok. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Śledzie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

4 płaty śledziowe w oleju
2 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki musztardy francuskiej
200 g gęstej śmietany
1 czerwona cebula
Pęczek szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
Świeżo mielony pieprz
1 jabłko

Sposób przygotowania:

Na początku jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski. Skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie zrobiło się sine).

Następnie dodajemy do tego majonez, śmietanę oraz musztardę. Całość delikatnie mieszamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natomiast koperek siekamy.

Następnie filety śledziowe wyjmujemy z oleju i kroimy w paki lub większą kostkę. Śledzia przekładamy również do miski. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i całość ponownie mieszamy.

Śledzie z sosem odstawiamy do lodówki na na kilka godzin aż smaki się przegryzą. Przed podaniem całość posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym lub czarnym pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.