Przepisy na szparagi to coś, co zainteresuje prawdziwych koneserów. Wiele osób uważa, że to właśnie te warzywa są najbardziej wykwintne. Niestety sezon na nie trwa krótko, bo zaledwie kilka tygodni. Polecamy wykorzystać ten okres na delektowanie się szparagami jak najczęściej.
Dlaczego są tak cenione przez wybrednych smakoszy?
Amatorzy tych intrygujących warzyw podkreślają, że mają one niezwykle delikatny, ale przy tym dość charakterystyczny smak okraszony nutką goryczy. Aby w pełni delektować się potrawami ze szparagów, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, czy są one jędrne i chrupkie. Wybierając je w sklepie, można to łatwo sprawdzić, pocierając jeden pęd o drugi. Jeśli usłyszy się wtedy skrzypienie, to oznacza, że szparagi będą smakować wybornie. Wystarczy tylko wykorzystać któryś z naszych sprawdzonych przepisów!
Białe, zielone czy fioletowe?
Gotując obiad lub przyrządzając sałatkę, można sięgnąć po różne rodzaje szparagów. Najpopularniejsze są białe i zielone, ale to fioletowe są najsłodsze. Białe szparagi, podobnie jak fioletowe, gotuje się do miękkości nie dłużej niż 15 minut. Idealnie nadają się na przykład na zupę. Zielone szparagi nie powinny być poddawane termicznej obróbce zbyt długo - po 8 minutach należy je wyjąć z wody. Zielone szparagi mają intensywniejszy smak - znakomicie podkreślają smak pieczonego i grillowanego mięsa. Wszystkie szparagi wybornie smakują również z łososiem i jako element potraw jarskich.
Możliwości jest wiele - warto zacząć od naszych przepisów!