Przepisy na dania z cukinią dają możliwość stworzenia wielu różnorodnych potraw, przygotowywanych w odmienny sposób. Cukinia świetnie smakuje zarówno pieczona, jak i smażona czy faszerowana.Im jest młodsza, tym dania z jej wykorzystaniem będą miały lepszy smak, dlatego po to warzywo w szczególności warto sięgać latem. Z cukinii zrobić można dosłownie wszystko, począwszy od zup, zapiekanek, kończąc na sałatkach, plackach i wielu innych.
Faszerowane cukinie
Cukinia jak żadne inne warzywo, idealnie sprawdza się w faszerowaniu. Wystarczy przekroić ją na pół (najlepiej wzdłuż) i umieścić w niej ulubione (nie tylko mięsne dodatki), po czym upiec, by móc cieszyć się smakowitym i lekkim daniem. Co ważne, przygotowanie jak i samo pieczenie cukinii jest bardzo szybkie, więc to danie idealnie wpasuje się nawet w menu osób bardzo zabieganych.
Placki
Placki to kolejne popularne danie, do którego idealnie sprawdzi się cukinia (szczególnie latem, gdy jest młoda, a więc i jej smak wówczas jest zdecydowanie najlepszy). Przepisy na placki są bardzo proste i nie wymagają ani zbyt wielu składników ani też zbyt dużej ilości czasu poświęconej na ich przygotowanie. Placki można zjeść samodzielnie bądź potraktować jako dodatek do sosu czy mięsnego dania.
Pomysł na surową cukinię
Cukinia nie musi być zawsze poddawana obróbce cieplnej, bowiem surowa w wielu potrawach również smakuje doskonale. Surowa cukinia również daje wiele możliwości przygotowania ciekawych, kolorowych (co może niejedno dziecko zachęcić do jej spróbowania) i smacznych potraw idealnych na każdą okazję.