Przepisy na dania z cebulą są nie tylko bardzo proste w wykonaniu, ale również i bardzo smaczne. Cebula idealnie sprawdzi się zarówno w kuchni tradycyjnej jak i tej bardziej nowoczesnej. Jest to wyjątkowe warzywo, dające bardzo dużo możliwości wykorzystania, przez co przepisy na dania z cebulą są bardzo zróżnicowane, przez co nie są one monotonne i nudne.
Cebula jest dla wszystkich!
Choć cebula to warzywo bardzo popularne, to jednak jest pewna grupa osób, która niezbyt za jej spożywaniem przepada, z bardzo różnych względów (najczęstszą przyczyną niechęci do niej jest jej specyficzny zapach, który jednak po odpowiedniej jej obróbce przecież znika). Brak sympatii do cebuli w wielu przypadkach jest naprawdę błędem, bowiem dobrze wkomponowana w danie cebula bywa nie wyczuwalna, a jednocześnie niezwykle wzbogaca smak serwowanych potraw. Ponadto jest to warzywo bardzo zdrowe, o wielu niezwykle cennych dla organizmu właściwościach.
Cebula - do czego warto ją wykorzystać?
Cebula jest warzywem o bardzo szerokim zastosowaniu. Śmiało można powiedzieć, że w zasadzie może być dodana do wszystkiego, zarówno w postaci gotowanej, jak i smażonej, duszonej czy pieczonej. Nie ma też przeciwwskazań do podawania jej na surowo, bez jakiejkolwiek wcześniejszej obróbki (poza oczywiście obraniem jej z łupiny). Cebula jest także doskonałym składnikiem do tworzenia rozgrzewającej zupy czy domowego syropu, doskonale wspomagającego leczenie przeziębienia u dzieci czy dorosłych. Pomysłów i przepisów na smakowite dania z cebuli jest tak dużo, że nawet osoby za nią nie przepadające będą w stanie znaleźć coś smacznego dla siebie.