Przepisy na dania ze śledzi

Przepisy na dania ze śledzi znane jeszcze za czasów naszych mam i babć z dużym powodzeniem funkcjonują do dnia dzisiejszego. Nie ma w tym nic zaskakującego, bowiem śledzie to powszechnie lubiane morskie ryby, przy pomocy których można przygotować wiele różnorodnych potraw, inspirowanych zarówno kuchnią tradycyjną, jak i tą nieco bardziej nowoczesną. Sposób na śledzia Śledzie można przygotowywać na wiele sposobów. Pysznie smakują śledzie marynowane czy w oleju. Nie mają równych sobie także śledzie po kaszubsku, z dodatkiem cebuli, marynowane, umieszczone w occie czy sosie śmietanowym z dowolnymi dodatkami. Co ważne, śledzie idealnie sprawdzą się zarówno w czasie domowych uroczystości, jak i zwykłej codziennej kuchni. Wartość śledzia Śledzie od dawien dawna goszczą w kuchni Polaków. Choć zdecydowana większość z nich przede wszystkim zwraca uwagę na ich smak, to jednak warto wiedzieć, że jest to również ryba morska bogata w wiele cennych wartości odżywczych, w postaci witamin, białka czy mikroelementów. Co ciekawe, śledź klasyfikowany jest jako ryba tłusta, choć jego zawartość kaloryczna jest naprawdę bardzo niska (przy zestawieniu go z innymi morskimi rybami). Z tego względu śledzie to doskonałe źródło witamin dla osób będących na diecie - w tym przypadku należy jednak uważać z kalorycznymi dodatkami idącymi często w parze z tą rybą. Ponadto obecnie możemy się spotkać z bardzo szerokim wyborem śledzi, co pozwoli na przygotowanie jeszcze ciekawszych i bardziej różnorodnych potraw z tą rybą w roli głównej.