Przepisy na dania z karpia są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Dlatego pośród tradycyjnych potraw wigilijnych, obowiązkowo powinno znaleźć się danie z karpia. Istnieje wiele sposobów na jego przyrządzanie – smażony w panierce, pieczony, duszony czy też faszerowany. Doskonale sprawdzi się również karp w galarecie, który jest nie tylko smaczny, ale też wspaniale się prezentuje. Jego przygotowanie jest wbrew pozorom niezwykle łatwe, wystarczy zapoznać się z przepisem i wykonywać go zgodnie z instrukcją. Dzięki temu z pewnością zachwycimy gości zebranych przy wigilijnym stole. Wraz z pozostałymi potrawami wigilijnymi, karp w galarecie zapewni świąteczny nastrój, pełen radości i pięknych wspomnień.
Ponieważ ryba ta posiada dosyć charakterystyczny smak i zapach, przepisy na dania z karpia są często pomijane podczas świątecznych przygotowań. Dlatego warto wiedzieć, że istnieją skuteczne sposoby na to, aby karp nie miał posmaku mułu. Jednym z nich jest namoczenie ryby w mleku lub obfite skropienie jej sokiem z cytryny. Karpia można również obłożyć plastrami cebuli albo innymi warzywami – marchewką, pietruszką oraz selerem. Bez względu na wybraną metodę, odpowiednio przygotowaną rybę należy przechowywać kilka godzin w lodówce, co pozwoli pozbyć się nieprzyjemnego smaku i zapachu karpia. Dzięki temu świąteczne potrawy, które z niego przygotujemy, z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ich skosztuje. Pozwoli to na delektowanie się delikatnym mięsem ryby, bez obaw o pozostający niesmak.