Przepisy na dania z dorsza są nie tylko niezwykle różnorodne i pozwalają rozwijać kulinarną kreatywność, ale również dają możliwość stworzenia wartościowego i zdrowego posiłku, doskonałego zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Dorsz - ryba smaczna i wartościowa
Dorsz to ryba niezwykle lubiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci, które lubują się w jego białym i bardzo delikatnym mięsie. Co ważne, odpowiednio przyrządzony stanowi pyszne danie nawet dla tych, którzy dotychczas niespecjalnie lubowali się w daniach morskich. Jest to ryba o dość intensywnym charakterze, do której pasuje wiele różnych dodatków, dzięki czemu doskonale sprawdzi się zarówno w tworzeniu dań głównych, jak i przystawek czy przekąsek. Warto pamiętać o tym, że w dorszu najmniej ości znajduje się w części ogonowej.
Co warto wiedzieć decydując się na wykorzystanie dorsza w przygotowywanych daniach?
Niezależnie od tego, w jakim przepisie dorsz zostanie przygotowany warto pamiętać o tym, że najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie go w skórce. Będzie to szczególnie przydatne w czasie poddawaniu ryby termicznej obróbce - bez skórki delikatne mięso po prostu by się rozpadło, co z pewnością nie wpłynie pozytywnie na efekt końcowy przygotowanej potrawy. Dorsz to ryba która zdecydowanie najlepiej będzie smakowała po grilowaniu, duszeniu na parze bądź pieczeniu (ze względu na delikatną strukturę mięsa warto odpuścić sobie smażenie bądź poddawanie ryby działaniu frytury). Jeśli chodzi o pieczenie, by uzyskać smaczne i co ważne soczyste mięso warto skorzystać z folii bądź specjalnych rękawów.