Przepisy na żeberka to pomysły na smaczne dania dla całej rodziny. Jeśli lubisz mięso i zastanawiasz czy się można przygotować inaczej niż na co dzień - sprawdź przepisy dostępne w tej kategorii i odkryj nowe smaki w swojej kuchni niezależnie od pory roku.
Przepisy kulinarne na żeberka bazują na mięsie wieprzowym, pozyskiwanym z kością z części brzusznej odciętej od schabu. W polskiej i nie tylko polskiej kuchni jest to danie znane i lubiane od dawna, przygotowywane na wiele sposobów przez nasze mamy i babcie.
Żeberka są proste w przygotowaniu, jednak ważne jest ich właściwe obsmażenie zanim zacznie się je dusić. Podczas smażenia mięso ścina się, co dodatkowo wydobywa jego smak i aromat. Można też mięso z żeberek grillować, co idealnie sprawdza się w sezonie letnim - wszystko zależy od gustu i upodobań.
W tej kategorii znajdują się przepisy na dania z zastosowaniem żeberek. Wprowadzając je do swojej kuchni można zyskać pyszne i esencjonalne potrawy dla całej rodziny, które zachwycą smakiem. Część z nich jest podawana w sosie własnym, który wzbogaca się w smaku dzięki unikalnym dodatkom, takim jak np. chrzan. W takiej wersji mięso z żeberek trafia na stoły np. podczas biesiadnych spotkań. Można również podawać mięso z żeberek w formie pieczonej - z piekarnika i z różnego rodzaju sosami, np. sosem w stylu amerykańskim lub azjatyckim. Popularnością cieszą się również żeberka w sosie barbecue, który wydobywa smak mięsa i sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczna, smaczna, wonna i lekko słodka.