Przepisy na dania z wątróbką wieprzową pozwalają przygotować niezwykle pyszne potrawy, idealne na rodzinny obiad.
Wątróbka wieprzowa to mięso o ciemnym kolorze oraz intensywnym zapachu. Decydując się na przygotowanie potrawy z tego mięsa warto pamiętać o zachowaniu kilku istotnych zasad, których zastosowanie pozwoli cieszyć się wyśmienitym smakiem przyrządzonego dania. Przed obróbką termiczną wątróbka powinna być dobrze wymoczona w mleku lub jogurcie naturalnym, dzięki czemu zyska korzystny dla podniebienia smak.
Ponadto smażąc wątróbkę nie należy ją nakłuwać widelcem, a do przewracania najlepiej nadaje się szpatułka. Z nakłutej wątróbki może bowiem wypłynąć płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał oraz parzył nasze dłonie. Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. I co najważniejsze należy ją posolić dopiero pod koniec smażenia, bowiem w przeciwnym razie będzie ona bardzo twarda i mniej apetyczna.
Wątróbka to mięso, które słynie z bogactwa cennych dla zdrowia witamin takich jak: A, D, PP oraz z grupy B. Ponadto zawiera w swym składzie mnóstwo składników mineralnych, wśród których można wymienić: cynk, miedz oraz żelazo. Zatem na przyrządzanie potraw z wątróbki wieprzowej powinny decydować się między innymi kobiety w ciąży oraz osoby w starszym wieku.
Największą popularnością wśród wielu pań domu cieszą się przepisy na wątróbkę wieprzową duszoną z aromatyczną cebulką. Aby przyrządzone mięso było miękkie i soczyste, warto najpierw obsmażyć je krótko ze wszystkich stron na dużym ogniu, a następnie zmniejszy intensywność płomienia. Dzięki temu można uniknąć odsączania się zbyt dużej ilości krwi. Wątróbka z cebulką doskonale smakuje jeśli zostanie podana z sosem musztardowym lub pomidorowym.
Wielu doświadczonych kucharzy poleca również, aby mięso to podawać w towarzystwie pieczarek oraz sezonowych owoców takich jak jabłka czy śliwki. Wątróbkę wieprzową można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Wystarczy odrobina chęci, aby sięgnąć po sprawdzony przepis i wyczarować niesamowite danie.