Przepisy na dania z szynki wieprzowej pozwalają na przygotowanie niezwykle pysznych potraw, które to potrafią wprawić w prawdziwe osłupienie niejednego wielbiciela mięsa wieprzowego.
Soczysta oraz miękka szynka pojawia się w różnorodnych postaciach na wielu uroczyście oraz suto zastawionych stołach. Ponadto odpowiednio doprawiona szyneczka może być głównym elementem obiadu, spożywanego często w rodzinnym gronie.
W wielu przyrządzanych potrawach walory smakowe szynki są wzmacniane dzięki aromatycznym marynatom. Doskonałym uzupełnieniem pieczeni z szynki wieprzowej jest także zawiesisty sos, wzbogacony smakowym masełkiem ziołowym czy pietruszkowym.
Szynka wieprzowa to mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadaje się ona do przygotowania mięsnych pulpetów w sosie pomidorowym czy pieczeniowym. Pulpety to właściwie to samo, co zrazy mielone, a ich przygotowanie daje dużo pola do wyobraźni. Można je bowiem łączyć z dodatkami w postaci jajek, leśnych grzybów czy pieczarek.
Wśród wielu smakoszy wieprzowiny dużym uznaniem cieszą się również przepisy na bitki, które to cieszą się wyborowym smakiem w połączeniu z kopytkami czy tradycyjnymi kluskami śląskimi. Z szynki wieprzowej można też przyrządzić przepyszne zrazy, kotlety czy nadziewane ruloniki.
Dla rodzin mięsożernych polecany są również aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem ostrej papryki, majeranku oraz wielu innych ziół. Gulasz wieprzowy z dużą ilością gęstego sosu oraz dodatkiem kaszy gryczanej, ryżu, makaronu czy ziemniaków to doskonały pomysł na niedzielny obiadek. Jego walory smakowe warto wzbogacić o zdrowe oraz bogate w witaminy surówki.
Warto od czasu do czasu sięgać po sprawdzone przepisy i rozkoszować się niesamowitym smakiem wieprzowiny.