Przepisy na schab bywają różne. Jedni gustują w tradycyjnej odmianie kotleta schabowego. Drugim z kolei odpowiadają tak zwany Cordon Blue, czyli tak zwany kotlet szwajcarski. A jeszcze inni wolą roladki wieprzowe z grzybami.
Przepisy na schab mają to do siebie, że cechują się bogactwem składników i doskonałym smakiem. Ich sekretnymi elementami są oprócz mięsa wieprzowego żółty ser pieczarki czy inne grzyby. Taki schabowy czy roladki wieprzowe, by smakowały lepiej, potrzebują równie znamienitych dodatków. Na talerzu mogą im towarzyszyć gotowane lub zasmażane ziemniaczki, różnego rodzaju surówki czy utarte buraczki ćwikłowe. Zaletą przepisów na schab jest to, iż nie są one zbytnio skomplikowane, a dania z nich powstałe należą za to do kanonu potraw wykwintnych, które można podać na różne okazje.
Dania ze schabu, by olśniły wszystkich uczestników biesiady- muszą być przyrządzone ze świeżego, różowiutkiego mięsa wieprzowego. Mówią, że to połowa sukcesu wszystkie internetowe przepisy na schab. Równie ważne, jak świeżość mięsa wieprzowego jest sposób i długość jego smażenia. Musi ono być zanurzone w odpowiednim oleju, gdyż od tego zależy jego miękkość i soczystość. Schabowy to najczęstsza potrawa, która gości na niedzielnych polskich stołach. Dlatego też należy się zabierać za niego z odpowiednią starannością i pieczołowitością.
Tak samo jest z roladkami i Cordon Blue. Wszystkie one muszą być należycie przyprawione, dokładnie usmażone lub upieczone. A co najważniejsze apetycznie udekorowane, by na ich widok każdemu ciekła ślinka z ust. By tak się stało, warto postępować ze wskazówkami zawartymi na stronie internetowej: https://foodmagazine.pl/skladniki/mieso/wieprzowina/schab/.