Przepisy na polędwicę wieprzową pozwalają stworzyć niezwykle pyszne i aromatyczne dania, które spożywane są niezwykle chętnie w wielu domach. Polędwica wieprzowa należy do mięs najbardziej lubianych i z chęcią zamienianych na smakowite dania. Choć jej przygotowanie nie zawsze jest łatwe (czasem najmniejszy błąd prowadzi do jej zepsucia), to jednak smak i aromat jest w stanie wynagrodzić każdy wysiłek.
Sekret smacznej polędwicy
Polędwica nie jest łatwym w przygotowaniu mięsem, jednak znając pewne techniki jej obróbki można przyrządzić smakowite mięso, którego smak i aromat zachwyci najbardziej wymagające osoby. Polędwica doskonale sprawdzi się zarówno jako baza do przygotowania smakowitej pieczeni, jak i można przygotować z nich smakowite kotleciki. Sekretem udanej i smakowitej polędwicy jest jej odpowiednie zamarynowanie i staranne przygotowanie, które nie doprowadzi jej do nadmiernego przesuszenia. Wiórowate mięso polędwicy jest po prostu niesmaczne.
Smażenie i pieczenie - najlepsze sposoby na przygotowanie polędwicy wieprzowej
Smażenie i pieczenie to najlepsze sposoby na przyrządzenie smakowitej polędwicy wieprzowej. Przed przystąpieniem do pieczenia mięso powinno zostać zamarynowane w ulubionych przyprawach - najlepsze efekty można uzyskać pozostawiając mięso w marynacie przez całą noc. Wówczas nie tylko smaki lepiej wnikną w mięso, ale również stanie się ono bardzie miękkie i kruche. Najbardziej optymalny czas pieczenia to 15-20 minut (temperatura 180*C). Również przed smażeniem polędwice należy zamarynować w ulubionych przyprawach - w tym przypadku czas marynowania można skrócić do około 3 godzin.