Przepisy na łopatkę wieprzową

Przepisy na łopatkę wieprzową pozwalają na sporządzenie niezwykle pysznych potraw, którymi to może rozkoszować się cała rodzina, spędzając wspólnie czas przy stole. Łopatka wieprzowa to bardzo smaczne mięso oraz stosunkowo niedrogie. Odpowiednio doprawiona oraz upieczona w rękawie zachowuje niesamowitą soczystość oraz kruchość. Przyrządzoną w rękawie pieczeń z łopatki wieprzowej można podać na ciepło i wówczas stanowi ona pyszne danie główne. W takiej wersji warto dodać do niej aromatyczny sos pieczeniowy lub musztardowy, zapiekane w ziołach ziemniaki oraz bukiet ulubionych, pełnych witamin surówek. Z kolei pieczeń z łopatki na zimno jest świetnym dodatkiem do kanapek. Kusi ona niezwykłym smakiem jeśli zostanie ułożona na kromkach chleba z dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku oraz startej skórki z limonki. Jednym z najpopularniejszych przepisów kuchni polskiej jest łopatka wieprzowa duszona z aromatyczną cebulką. Dani to jest uwielbiane przez dzieci oraz osoby dorosłe. Łopatkę wieprzową można też wykorzystać do przygotowania wielu, innych pysznych dań, wśród których można wymienić placki po góralsku czy grillowane szaszłyki. Mięso to można piec w piekarniku lub dusić i podawać w formie kotletów, pulpetów oraz przepysznych nadziewanych roladek. Wyjątkowy smak tego czerwonego mięsa warto podkreślić poprzez doprawienie go aromatycznymi ziołami oraz przyprawami, takimi jak: tymianek, rozmaryn, kolorowy pieprz czy majeranek. Z kolei łopatka wieprzowa połączona z innymi gatunkami mięsa pozwala na przyrządzenie pysznego pasztetu. Wystarczy dodać boczek, suszoną żurawinę i aromatyczne przyprawy, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Dania z wieprzową łopatką są bardzo uniwersalne, można je zatem podać jako codzienny obiad, kolację lub na wiele wyjątkowych okazji.