Przepisy na golonkę, szczególnie te w których wychodzi ona krucha i soczysta, to pomysł wprost idealny na odświętny obiad, czy spotkanie w gronie najbliższych przyjaciół czy rodziny. Niezależnie jednak o wykorzystanego przepisu, najlepsza golonka wychodzi zawsze wtedy, gdy proces jej przygotowania podzielony zostanie na dwa etapy - pierwszy etap to gotowanie, drugi to pieczenie w piekarniku w towarzystwie ulubionych dodatków.
Tłuszcz w golonce
Nie da się ukryć, że golonka należy do mięs pokrytych solidną warstwą tłuszczu. Warto jednak mieć na uwadze, że w tym przypadku to właśnie on nadaje jej tak lubianego przez wielu smaku (jednak tłuszcz ten nie nadaje się bezpośrednio do spożycia - w przypadku golonki jest on pewnego rodzaju wyjątkową przyprawą). Golonka dla zachowania smaku zawsze pieczona powinna być ze skórką, dopiero po jej obróbce termicznej można jego cienką warstwę usunąć.
Golonka - smak tkwi w prostocie
Tak naprawdę przyrządzenie doskonałej golonki nie jest wielkim problemem, pod warunkiem jednak, że pamięta się tu o kilku bardzo prostych zasadach związanych z jej przygotowywaniem. Sposób przygotowania golonki nie będzie się zmieniał niezależnie od tego, czy wybierzemy wersję przednią czy tylną (która jest nieco większa od przedniej, a co za tym idzie - może wymagać nieco dłuższego gotowania czy pieczenia). Zawsze przed poddaniem golonki obróbce warto ją przynajmniej na krótko opalić nad palnikiem.Taki zabieg pozwoli na skuteczne pozbycie się z niej resztek włosków.