Przepis na danie z makaronem cannelloni to bardzo smaczne i sycące dania, a przy tym niezbyt czasochłonne i proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się zarówno podane na obiad, jak i w formie przystawki czy jednego z dań na spotkaniu w gronie najbliższych.
Cannelloni - czym jest i z czym smakuje najlepiej?
Cannelloni to typ makaronu o cylindrycznym kształcie przypominającej rurkę (zazwyczaj ma ona około 3 cm średnicy). Ten typ makaronu idealnie nadaje się do faszerowania i łączenia z różnego rodzaj sosami, dzięki czemu w domowej kuchni można stworzyć dania typowe dla kuchni włoskiej czy katalońskiej. Cannelloni smakuje doskonale w połączeniu ze szpinakiem, mięsek mielonym, ricottą, kurczakiem, szynką, pieczarkami, ale tak naprawdę w ich wnętrzu umieścić można niemal każdy swój ulubiony dodatek.
Makaron cannelloni - bogactwo możliwości
Możliwości przygotowywania cannelloni jest naprawdę wiele, a jego wnętrze zajmować można nie tylko mięso. Amatorzy słodkości z pewnością będą zadowoleni z faszerowanego makaronu białym serem, przykrytym pysznym sosem ze słodkiej śmietanki. Zwolennicy warzyw mogą przygotować makaron nadziewany warzywami. W wielu przypadkach cannelloni doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oryginalnym pomysłem na przekąskę jest sałatka z cannelloni. Jest nie tylko pyszne danie, ale również wyglądające bardzo efektownie. Dlatego idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju spotkania, na których gospodarze mogą zachwycić swoich gości takim niebanalnym daniem.