Przepisy z kaszą kuskus obejmują szereg różnego rodzaju potraw, których składnikiem jest kasza kuskus. Ten rodzaj kaszy charakteryzuje się szybkością oraz łatwością przygotowania, a potrawy z jego dodatkiem mają bogaty smak i aromat. Z kaszy kuskus można w kuchni przygotować bogaty asortyment potraw.
Kasza kuskus jest składnikiem potraw, który posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jest to produkt zbożowy, wykonany z pszenicy durum. Charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością. Sto gram suchej kaszy dostarcza organizmowi około 376 kalorii. Natomiast szklanka ugotowanej kaszy zawiera 176 kalorii.
Kasza kuskus jest doskonałym źródłem białka dla organizmu, a w swoim składzie nie zawiera dużych ilości tłuszczu. Jest to produkt lekkostrawny, który może być spożywany między innymi przy problemach z żołądkiem, a także przez dzieci. Kasza kuskus jest dobrym źródłem żelaza. W jej składzie można także znaleźć witaminy z grupy B, potas, magnez, miedź, mangan oraz cynk.
Kasza kuskus jest produktem uniwersalnym, z którego można przygotować szereg różnych potraw. Produkt ten może być zarówno dodatkiem do dań, jak i ich głównym elementem. Można go spożywać na zimno lub ciepło, a także na słodko lub słono. Jest bardzo uniwersalny.
Potrawy z dodatkiem kaszy kuskus posiadają wyjątkowy smak i aromat. Kuskus dobrze komponuje się z różnego rodzaju warzywami takimi jak papryka, bakłażan i cebula. Idealnie nadaje się także do faszerowania warzyw oraz różnego rodzaju placków. Gama potraw, w której można wykorzystać kaszę kuskus jest bardzo bogata.