Przepisy na dania z prawdziwkami zrewolucjonizują twoje myślenie o gotowaniu. Jeśli prawdziwki jeszcze nie zagościły na stałe w twojej kuchni, to najwyższy czas to zmienić - ten szlachetny grzyb to kopalnia witamin i minerałów, ale przede wszystkim smakują wybornie. Dodatek prawdziwków każde, nawet najprostsze danie przeobraża w prawdziwą ucztę.
Prawdziwek, czyli po prostu borowik, to najszlachetniejszy z grzybów występujących w polskich lasach. Występuje w bardzo licznych odmianach, również niejadalnych. Ten popularny grzyb z łatwością kupimy na każdym targu, a poza sezonem - w formie suszu, w niemal każdym sklepie.
Przepisy na dania z prawdziwkami warto włączyć do menu z uwagi na dostatek wartości odżywczych - białko, żelazo, magnez, fosfor, witaminy B12, B3, B1, B2, A i C. To także cenne źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Trzeba jednak pamiętać, że grzyby, nie tylko prawdziwki, są ciężkostrawne. Powinny więc uważać na nie osoby z wrażliwym układem pokarmowym, dzieci i osoby starsze.
Prawdziwki wyróżniają się swoim wyjątkowym, intensywnym smakiem i aromatem. Każdemu daniu nadają niepowtarzalnego charakteru. Wystarczy niewielki dodatek prawdziwków, aby uszlachetnić dowolne danie. Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, nie wylewaj wody w której odmaczasz grzyby - nada się do sosu lub do zupy, podkreślając ich grzybowy smak. Prawdziwki są łatwe w obróbce i przygotowaniu. Stanowią doskonały dodatek do mięs, potraw wegetariańskich i wegańskich. Świetne z makaronem, kaszą lub ryżem, jako dodatek do pierogów, wegetariańskich kotletów czy mieszanki warzyw. Ich smak doskonale podkręca dodatek masła lub śmietany.