Przepisy na dania z podgrzybkami to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników leśnych grzybów. Satysfakcja ze spożycia danej potrawy jest jeszcze większa, gdy podgrzybki zbierzemy samodzielnie. Podgrzybki to grzyby zaliczane go grupy borowikowatych. Występują na terenie lasów iglastych i mieszanych (największe ich skupiska znaleźć można przede wszystkim w towarzystwie świerku czy sosny zwyczajnej).
Co można zrobić z podgrzybka?
Świeżo zebrane podgrzybki dają możliwości stworzenia wielu smakowitych potraw, które z pewnością zasmakują nawet tym, którzy specjalnie na co dzień za grzybami nie przepadają. Doskonałym rozwiązaniem niemal przy każdej potrawie jest przesmażanie podgrzybków na maśle z dodatkiem odrobiny śmietanki i cebulki (całość można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami). Podgrzybki idealnie sprawdzają się także jako podstawa aromatycznych sosów bądź podstawa wielu tradycyjnych wigilijnych dań (między innymi bigosu, który dzięki nim nabiera smakowitego smaku i aromatu).
Marynowanie i suszenie
Suszone i marynowane podgrzybki (podobnie jak te świeże) również doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw, nadając im smakowitości i kuszącego aromatu. Suszenie i marynowanie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości grzyba (a zebrane podgrzybki psują się dość szybko), dzięki czemu jako dodatek do dań może służyć przez cały rok, nie tylko w czasie sezonu występowania w lasach podgrzybka. Marynowane grzybki będą doskonałe jako dodatek do obiadu czy sałatek, a z suszone można wykorzystać jako dodatek do zup, bigosu czy kapuśniaków. Idealnie sprawdzą się też w roli przyprawy w różnych potrawach.