Przepisy na dania z kurkami to smakowite dania, idealne nie tylko dla miłośników potraw z leśnymi grzybami. Kurki szczególnie doskonale smakują latem, w czasie ich występowania w lasach. Jeśli mamy duże zbiory tych grzybów, bez przeszkód możemy takie grzyby ususzyć bądź zamarynować - kurki pod taką postacią będą idealnym dodatkiem do wielu smakowitych dań.
Co można zrobić z kurkami?
Kurki to pyszne i bardzo aromatyczne grzyby, które przyrządzać można na wiele różnorodnych sposobów. Idealnie na rodzinny obiad sprawdzą się duszone kurki w śmietanie, które podawać można z ulubionymi dodatkami. Makaron z kurkami czy pyszna i aromatyczna tarta to kolejny pomysł na wykorzystanie tych leśnych grzybów w obiadowym daniu. Kurki świetnie sprawdzą się jako podstawa aromatycznej i smakowitej zupy. Sos kurkowy to coś,co uwielbia wiele osób - jest on smaczny i wzbogaca smak wielu potraw, nadając im idealnego wykończenia. Kurki zamarynowane w occie będą doskonałą przekąską na uroczyste spotkania rodzinne.
Kurki - cenne bogactwo lasów
Przez wiele osób kurki nazywane są złotem lasów. Nic w tym dziwnego, bowiem wszystkie dania powstałe na ich bazie są niezwykle smakowite u bardzo aromatyczne. Ponadto rosą w dość dużych skupiskach, dlatego też ich zbieranie nie jest specjalnie męczące i nużące. Należy pamiętać o tym, że ważne jest dokładnie umycie i oczyszczenie grzybów przed dodaniem ich do jakiegokolwiek dania. Mycie powinno być jednak w miarę możliwości jak najszybsze, bowiem nasiąknięte zbyt mocno wodą kurki tracą swój smak i aromat.