Przepisy na dania z boczniakami wzbogacą twoją kuchnię i sprawią, że zakochasz się w tych niesamowitych grzybach. A mówić o nich można długo. To grzyby bardzo popularne, smaczne, zdrowe, a wręcz zdrowotne.
Boczniaki pochodzą z Chin. Te grzyby nadrzewne hoduje się obecnie na całym świecie i doceniane są przez najróżniejsze typy kuchni z całego globu. Świetnie nadają się do duszenia, smażenia, gotowania. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, ale także jako główny bohater na talerzu. Dodają cudownego aromatu potrawom takim jak risotto, spaghetti, mieszanki warzyw, pierogi i kluski, kotlety, pulpety czy gulasz. Doskonale sprawdzają się w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich i wegańskich.
Boczniaki są wyjątkowo bogate w wartości zdrowotne. Są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich cały komplet witamin z grupy B, a także sporo witaminy C i kwas foliowy. Te cenne grzyby obfitują w wapń, selen, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, jod i cynk. Spożywanie boczniaków pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poleca się je chorym na cukrzycę i miażdżycę. Są także cennym źródłem przeciwutleniaczy. Japońscy naukowcy udowodnili nawet, że ekstrakt z tych grzybów ma zdolność niszczenia komórek nowotworowych.
Boczniaki to grzyby wyjątkowo zdrowe, ale i przepyszne. Ich aromat wzbogaca każde danie, nadając mu niepowtarzalnego charakteru. Dużą popularnością cieszą się dania, w których te grzyby występują w roli głównej - flaczki, kotlety, pulpeciki i oczywiście zupy. To także pyszny dodatek do sałatek, zapiekanek, pierogów, naleśników czy omletów.