fot. materiały prasowe

Jeśli jesteś miłośnikiem orientalnych smaków, to z pewnością poznałeś już kuchnię japońską, a także chińską. Cechuje je różnorodność i wyjątkowy, niepowtarzalny smak, który zachwycił wiele osób na całym świecie. Jeśli jednak nigdy nie miałeś do czynienia z potrawami z tamtych regionów, to z pewnością nie będziesz żałował, kiedy już spróbujesz. Może nawet będziesz chciał skosztować kolejnych dań albo przyrządzić je własnoręcznie w swoim domu.

Chińskie potrawy

Chiny są rozległym krajem, złożonym z kilku nacji, dzięki czemu każdy kanton ma własną, unikatową kuchnię, obfitującą w różne smaki, które idealnie ze sobą współgrają. Kuchnię chińską można podzielić na regiony, a każdy z nich różni się pod względem dodawanych przypraw, wpływających na ostrość potrawy. Wszystkie z wymienionych w dalszej części dodatków można znaleźć na stronie: https://www.kuchnieorientu.pl/sklep/home/artykuly-spozywcze/kuchniachinska/.

Przykładowo, kuchnię szanghajską charakteryzuje łagodny i słodki smak. Sosy, które są tam dodawane do potraw, zazwyczaj mają słodko-kwaśny posmak. Ze względu na dostęp do morza, często są to dania zawierające ryby.

Z kolei najbardziej znana potrawa tego regionu świata, popularna nie tylko w Chinach, ale również na całym świecie, to kaczka po pekińsku. Jest to tradycyjne danie, które zachwyciło swoim smakiem przedstawicieli różnych narodów. Kaczka smażona jest z warzywami bez dodatku tłuszczu, co sprawia, że mięso jest wyjątkowo kruche, a skórka na nim pozostaje chrupiąca.

Kuchnia syczuańska stawia tymczasem na bardzo ostry smak swoich potraw. Zawdzięcza go chilli, jak również innym odmianom papryki, które dodawane są w sporych ilościach. Dodatkowo, stosuje się w niej ocet ryżowy, czosnek, cukier i imbir, które tworzą niepowtarzalny aromat całego dania.

Również region kantoński słynie ze swojej kuchni, gdzie głównym składnikiem niemal każdego dania jest mięso. Dzięki technice szybkiego gotowania potrawy zachowują swój naturalny smak, a dla wzbogacenia go, dodawane są takie przyprawy jak sos sojowy, imbir, czy wino ryżowe.

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska również cechuje się różnorodnością smaków i świeżymi składnikami, które bogate są w mikroelementy, witaminy i kwasy omega-3. Wyróżnia się dużą ilością owoców morza i ryb, które często podawane są na surowo. Jeśli zdecydujesz się przyrządzać je w domu, będziesz musiał zaopatrzyć się w odpowiednie dodatki czy specjalny gatunek ryżu. Znajdziesz je na stronie: https://www.kuchnieorientu.pl/sklep/home/artykuly-spozywcze/kuchniajaponska/.

Jednymi z tradycyjnych japońskich potraw są sushi i ramen, które zyskały popularność na całym świecie, w tym również w Europie. Kuchnia japońska to pewien trend, który wynika nie tylko z bogactwa smaków, ale również z walorów zdrowotnych i niskokaloryczności poszczególnych dań. Te cechy japońskich potraw przyczyniają się bez wątpienia do tego, iż jest to jedno z najbardziej długowiecznych społeczeństw na świecie.

Głównym składnikiem, który pojawia się w większości potraw, jest ryż, występujący w różnych odmianach. W każdym głównym daniu można znaleźć świeże warzywa, które gotowane są bardzo krótko, aby zachowały jak najwięcej substancji odżywczych. Japończycy używają również wielu aromatycznych ziół i stworzonych na ich bazie sosów, które urozmaicają i podkreślają smak wszystkich potraw.

Wszystkie dania są serwowane w elegancki sposób, na przykład – jak sushi – układane w piękne kompozycje na specjalnej deseczce, które zachwycają estetycznym wyglądem i kuszącym zapachem. Na koniec warto wspomnieć, że Japonia słynie także z alkoholu ryżowego: wina oraz sake. Jeśli chciałbyś ich spróbować, możesz znaleźć je na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/sklep/home/artykuly-spozywcze/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.