Opis Sernik:
Sernik to słodkie, deserowe ciasto, którego głównym składnikiem jest wysokiej jakości biały
ser oraz bakalie. Ale to ciasto jest zdecydowanie czymś więcej niż suchą definicją.
Sernik kojarzy się z czymś rozpływającym się w ustach, z chrupiącą kruszonką, z lekką,
delikatną pianką. Ciasto towarzyszy nam w ważnych chwilach, takich, w których możemy
być razem, siedzieć przy wspólnym stole i czuć swoją obecność. Sernik jest idealnym
ciastem na uroczystości rodzinne a także gości na stołach podczas świąt wielkanocnych i
Bożego Narodzenia. Nie ma bowiem nic piękniejszego niż dobrze upieczony sernik,
zrobiony według rodzinnej receptury. I choć nie jest to ciasto proste do wykonania, warto się
go nauczyć by zaskakiwać i dopieszczać podniebienia osób najbliższych naszemu sercu.
Najlepszy sernik, to ciasto, bogate zarówno w bakalie jak i w kalorie, aromatyczne,
delikatne, wykonane z dobrej jakości twarogu. Oprócz podanych niżej w przepisie rodzynek
oraz żurawin, do masy można dodać skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, a nawet
świeże owoce, takie jak jagody czy wiśnie.
Przygotowanie ciasta nie trwa długo, wystarczy poświęcić temu ciastu trochę czasu a
odwdzięczy się w cudowny sposób.
Polecamy również inne nasze przepisy na ciasta
Składniki:
1 kg białego sera (trzykrotnie mielonego)
6 jajek
2 łyżki mąki
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 garść suszonej żurawiny
1 garść rodzynek
2 łyżki migdałów w płatków
1 rozbełtane jajko
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z 200 g cukru i z cukrem waniliowym.
Dodajemy miękkie masło a po chwili dwie łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodajemy zmielony
ser biały, a całość mieszamy mikserem. Do masy dodajemy żurawinę i rodzynki i mieszamy
łyżką z całą masą.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 100 gramów cukru. Jedną trzecią białek
przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie i dokładnie łyżką. Potem stopniowo
dodajemy resztę piany i mieszamy ponownie, powoli i delikatnie by masa była puszysta,
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, o średnicy około
23 cm, wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym wcześniej jajkiem. Całość wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, i pieczemy jeszcze
godzinę i 15 minut. Sernik studzimy trzymając go w uchylonym piekarniku, co zmniejsza
ryzyko, że ciasto opadnie.
Gotowe ciasto można z wierzchu posypać cukrem i płatkami migdałów.