Sernik z wiśniami

Opis Sernik z wiśniami:

Przedstawiamy przepis na smaczny sernik, do którego dobrym dodatkiem będą domowe konfitury z wiśni, czyli sernik z wiśniami. Takie ciasto wybornie smakuje zarówno latem, jak i zimą, jeżeli mamy przygotowane wiśniowe przetwory. Jest to delikatny i soczysty sernik na zimno, na spodzie z herbatników.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

20 dkg herbatników,
10 dkg masła,
850 g twarogu mielonego, może być gotowy z wiaderka,
3/4 szklanki mleka w proszku,
2/3 szklanki mleka,
4 łyżeczki żelatyny,
3/4 szklanki cukru pudru,
200 ml słodkiej śmietanki,
sok z cytryny.

Konfitura z wiśni:

½ kg wiśni,
½ kg cukru

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć, herbatniki dokładnie rozdrobnić. Dodać herbatniki do masła i mieszać, aż utworzy się masa. Włożyć ją na spód tortownicy, wyrównać z wierzchu i schłodzić w lodówce.

Żelatynę rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym mleku, ostudzić. Połączyć ze zmielonym serem, dodając po trochę i mieszając mikserem. Dodać cukier puder, mleko w proszku, trochę soku z cytryny.

Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na spód z herbatników i pozostawić w lodówce do stężenia, najlepiej na całą noc.
Sernik podajemy udekorowany konfiturą z wiśni, którą można zrobić łatwo w domu. Umyte wiśnie trzeba wydrylować, czyli usunąć pestki. Wrzucić je do szerokiego garnka i gotować na wolnym ogniu około godzinę. Nie trzeba dolewać wody, ponieważ wiśnie szybko puszczą sok. Dodać cukier i gotować do momentu, gdy konfitury będą odpowiednio gęste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.