Sernik z wiśniami

Opis Sernik z wiśniami:

Przedstawiamy przepis na smaczny sernik, do którego dobrym dodatkiem będą domowe konfitury z wiśni, czyli sernik z wiśniami. Takie ciasto wybornie smakuje zarówno latem, jak i zimą, jeżeli mamy przygotowane wiśniowe przetwory. Jest to delikatny i soczysty sernik na zimno, na spodzie z herbatników.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

20 dkg herbatników,
10 dkg masła,
850 g twarogu mielonego, może być gotowy z wiaderka,
3/4 szklanki mleka w proszku,
2/3 szklanki mleka,
4 łyżeczki żelatyny,
3/4 szklanki cukru pudru,
200 ml słodkiej śmietanki,
sok z cytryny.

Konfitura z wiśni:

½ kg wiśni,
½ kg cukru

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć, herbatniki dokładnie rozdrobnić. Dodać herbatniki do masła i mieszać, aż utworzy się masa. Włożyć ją na spód tortownicy, wyrównać z wierzchu i schłodzić w lodówce.

Żelatynę rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym mleku, ostudzić. Połączyć ze zmielonym serem, dodając po trochę i mieszając mikserem. Dodać cukier puder, mleko w proszku, trochę soku z cytryny.

Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na spód z herbatników i pozostawić w lodówce do stężenia, najlepiej na całą noc.
Sernik podajemy udekorowany konfiturą z wiśni, którą można zrobić łatwo w domu. Umyte wiśnie trzeba wydrylować, czyli usunąć pestki. Wrzucić je do szerokiego garnka i gotować na wolnym ogniu około godzinę. Nie trzeba dolewać wody, ponieważ wiśnie szybko puszczą sok. Dodać cukier i gotować do momentu, gdy konfitury będą odpowiednio gęste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.