Opis sernik z jagodami:
Sernik z jagodami jest to jeden z najprostszych ale i najpyszniejszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Sernik z dodatkiem owoców jagód to idealna propozycja dla tych, którym tradycyjny sernik się znudził. Jagody dodają niesamowitego smaku. Sernik możemy wykonać na dwa sposoby: możemy upiec spód lub zrobić ciekawszą wersję z ciasteczek. Sernik z jagodami również wizualnie świetnie się prezentuje. Lubicie serniki? Polecam właśnie ten z owocami jagód. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
200 g ciasteczek maślanych
1 łyżka kakao
70 g masła
1 kg twarogu sernikowego
200 g białej czekolady
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
300 g jagód
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy drobno pokruszone ciasteczka maślane. Do tego dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie ubita masa. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dno tortownicy wykładamy przygotowaną masą ciasteczkową. Musimy ją dokładnie ubić żeby się wszystko razem trzymało i żeby nie było dziur. Tak przygotowany spód należy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do większej miski wrzucamy ser twarogowy, roztopiona czekoladę, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz białka. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód. Na wierzch wysypujemy połowę jagód. Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 120 stopni na 70-80 minut. Musimy cały czas pilnować żeby sernik się nie przypalił a masa była zastygnięta. Po upieczeniu należy wyjąć z piekarnika i ostudzić. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Przed podaniem należy na wierzch wysypać pozostałe jagody.