Opis Sernik na zimno:
Sernik na zimno to genialna i szybka opcja na deser gdy mają przyjść niezapowiedziani wcześniej goście, a my nagle dowiadujemy się, że za moment dzwonek do drzwi i upps, a tu nie niczego słodkiego do kawki, więc poniżej jak to u nas garść porad czego nie robić, by wyszło nam pysznie i do dzieła, zabierajcie się do pieczenia.
Ser biały nie może być zimny dodawany do sernika
Zbyt zimny produkt podstawowy czyli biały ser może tworzyć grudki podczas miksowania i łączenia innych składników.
Cierpliwość
Sernik na zimno wymaga odpowiedniej dozy cierpliwości. Kolejne warstwy muszą odpowiednio zgęstnieć, aby nie wypłynęły poza formę do ciasta. Ser powinien mieć zwartą konsystencję, natomiast galaretkę wylewamy dopiero, jak jest w połowie tężenia.
Sprawdźcie również nasze przepisy na ciasta.
Składniki:
1 kg.tłustego białego sera,
¼ kostki margaryny,
1 szklanka cukru,
3 całe jaja,
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego,
Skórka starta z 1 cytryny,
Herbatniki lub biszkopty do wyłożenia formy,
½ szklanki kawy lub herbaty z łyżką alkoholu: brandy, rumu lub wódki,
Sposób przygotowania:
Ser przepuścić przez maszynkę. W teflonowym rondlu na małym ogniu rozpuścić margarynę, dodawać po łyżce, stale mieszając, drewnianą łyżką, przetarty twaróg, całe jajka, cukier, a gdym asa zacznie się gotować, wsypać torebkę budyniu i dalej mieszając dodawać bakalie oraz otartą skórkę z cytryny.
Tortownicę wyłożyć namoczonymi w kawie herbatnikami lub biszkoptami, układając je tak, by wyłożyć także boczne ściany tortownicy.
Na ciastka wylać masę serową i wyrównać nożem, a gdy ostygnie – wstawić do lodówki na przynajmniej 2 do 3 godzin.
Po wyciągnięciu z lodówki mamy pyszny deser, gotowy do podania dla gości, a także jako deser dla rodzinki.
Smacznego. wyszły popisy w kuchni z kaczką w roli głównej.