Opis Sernik na zimno z morelami:
Sernik na zimno z morelami to delikatna odsłona sernika. Tym razem proponuję opcję bez pieczenia.
Sernik na zimno to idealna opcja na deser dla osób, które nie lubią piec bądź nie mają warunków na standardowe wypieki. Bardzo szybko się przygotowuje takie ciasto i nie wymaga wielu skomplikowanych składników.
Jest to niesamowicie delikatny sernik na zimno z morelami. Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić je na brzoskwinie. Z pewnością przepis na ten sernik przekona do siebie każdego miłośnika deserów i słodyczy.
Ciasta tego typu idealnie sprawdzają się na letnie upalne dni. Nie są zbyt ciężkie i bez wyrzutów sumienia może się nimi zajadać. Ciasta na zimno dadzą idealne orzeźwienie.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia.
Składniki:
160 ml mleka
450 g mleka skondensowanego słodzonego
250 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
330 g serków kremowych
20 g żelatyny w proszku
140 g ciastek owsianych
40 g masła
2 galaretki morelowe (lub brzoskwiniowe)
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania galaretek. Przygotowujemy je zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Następnie odstawiamy do stężenia i przestudzenia.
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Następnie ciasteczka owsiane rozgniatamy na drobno i dodajemy je do masła. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.
Następnie okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, mocno dociskając ją do spodu. Następnie tortownicę odstawiamy do lodówki bądź zamrażalki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Mleko podgrzewamy w rondelku. Następnie, gdy będzie gorące dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
W osobnym naczyniu miksujemy serki z mlekiem skondensowanym na jednolitą masę. Następnie dodajemy płynną żelatynę i krótko miksujemy. Natomiast w oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy ją do pozostałych składników i miksujemy delikatnie, aż do połączenia się składników. Gotową masę sernikową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami.
Następnie całość odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do stężenia.
Morele kroimy na połówki lub ćwiartki. Następnie rozkładamy je na wierzchu masy sernikowej. Kiedy galaretka jest już gotowa do użycia, wylewamy ją na wierzch naszego ciasta.
Najlepiej całość ponownie odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.