Sernik cytrynowy

Opis Sernik cytrynowy:

Przedstawiamy sernik o smaku cytryncytrynowy. Jest on pieczony na tradycyjnym, kruchym spodzie. Masa serowa ma kwaskowaty smak i intensywny aromat cytryny. Ciasto jest orzeźwiające, niezbyt słodkie, smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

25 dkg mąki,
10 dkg masła,
10 dkg cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 żółtka

Masa serowa:

70 dkg sera twarogowego,
5 jajek,
25 dkg cukru pudru,
¾ paczki budyniu śmietankowego,
Smażona skórka z 1 cytryny oraz sok z cytryny,
Olejek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką i masłem, zagnieść ciasto i pozostawić je w chłodnym miejscu na godzinę.

Rozwałkować na grubość 1 cm, rozłożyć na blaszce tak, żeby przykryć częściowo także jej boki.

Ser zemleć. Oddzielić 5 żółtek od jaj. Żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić pianę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać budyń śmietankowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek. Masę serową wylać na ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Udekorować smażoną skórką z cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.