Opis Sernik cytrynowy:
Przedstawiamy sernik o smaku cytryncytrynowy. Jest on pieczony na tradycyjnym, kruchym spodzie. Masa serowa ma kwaskowaty smak i intensywny aromat cytryny. Ciasto jest orzeźwiające, niezbyt słodkie, smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
25 dkg mąki,
10 dkg masła,
10 dkg cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 żółtka
Masa serowa:
70 dkg sera twarogowego,
5 jajek,
25 dkg cukru pudru,
¾ paczki budyniu śmietankowego,
Smażona skórka z 1 cytryny oraz sok z cytryny,
Olejek cytrynowy
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką i masłem, zagnieść ciasto i pozostawić je w chłodnym miejscu na godzinę.
Rozwałkować na grubość 1 cm, rozłożyć na blaszce tak, żeby przykryć częściowo także jej boki.
Ser zemleć. Oddzielić 5 żółtek od jaj. Żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić pianę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać budyń śmietankowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek. Masę serową wylać na ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Udekorować smażoną skórką z cytryny.