Schabowy

Opis Schabowy:

Kto z nas nie kojarzy z obiadu niedzielnego tego najbardziej znanego kotleta. Wręcz obowiązkowy zestaw wraz z rosołkiem. Powiedzenie „kotlet jak u mamy” nie bez powodu to trafne powiedzenie ponieważ to właśnie z domu rodzinnego pamiętamy najlepszy smak tego przysmaku. Przypomina sznycel wiedeński, ale ze względu na sposób przygotowania to inny typ mięsnego dania.

O kotletach w polskiej kuchni możemy już przeczytać w literaturze kulinarnej z XIX wieku. Kotlet schabowy smakuje także bardzo dobrze z kaszą, dodatkami nie tylko wyżej opisanymi ale także: buraczkami, porem, sałatką warzywną, jak również papryką marynowaną. Wszystko jest uzależnione od upodobań smakowych.

Aby kotlet schabowy był pyszny należy przygotować mięso prawidłowo dokładnie oczyścić ze wszystkich błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Kawałek schabu przeznaczony na kotlety schabowe powinien być nieskazitelny i różowy. Dobra wieprzowina to taka z młodej świni. Kotlety schabowe należy smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Dzięki temu mięso będzie smaczne a panierka chrupiąca. Długość smażenia zależy również od używanego tłuszczu. Dłużej będzie na pewno schabowy smażył się na tłuszczach nierafinowanych, gdyż ich temperatura dymienia jest stosunkowo niska i wynosi od 100°C do maksymalnie 200°C. Tłuszcze rafinowane mogą osiągać temperaturę aż do 250°C. Do smażenia kotletów schabowych najlepsze będą tłuszcze rafinowane takie jak: olej rzepakowy, olej kokosowy lub sojowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne

Składniki:

4 kotlety schabowe bez kości,
3 łyżki mąki,
4 łyżki oleju,
Sól,
Pieprz,
2 jajka,
Koperek do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Mięso staranni umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem ( tak, by nie uszkodzić powierzchni mięsa, można je wcześniej przykryć folią spożywczą) i oprószyć solą i pieprzem. Przygotowane kotlety staranie obtoczyć najpierw w drobinie mąki, następnie w jajkach. Kotlety smażyć na oleju na złoto z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać przez kilka minut, by zrumienione mięso dosmażyło się w środku.

Podaliśmy Wam podstawowy przepis na schabowego, jeden z najbardziej ulubionych rodzajów kotleta jak również podstawowe informacje niezbędne do prawidłowego usmażenia, by z sukcesem podać na stół smakowitego jak niektórzy mówią „ schaboszczaka”. Życzymy smacznego i jak zawsze napiszcie w komentarzu jak smakował kotlecik z naszego przepisu, jaki ciekawy dodatek do niego mieliście na talerzu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.