
Opis Sangria:
Sangria to orzeźwiający napój alkoholowy na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców, podawany z lodem oraz czasami z dodatkiem innego alkoholu, na przykład likieru pomarańczowego, wódki lub innych alkoholi. Występuje bardzo często w różnych wersjach, w zależności od posiadanych owoców. Zazwyczaj są to pomarańcze, jabłka cytryny, limonki, brzoskwinie, a nawet truskawki czy banan oraz wiele innych owoców. Ostatni ze składników to po prostu napój pomarańczowy Fanta lub Orangina. Jeśli zaś nie lubicie aż tak słodkich napoi można dodać wodę gazowaną.
Przepis na sangrię, czyli wino z dodatkiem owoców pochodzi ze słonecznej Hiszpanii gdzie często pija się je w upalne dni. Nazwa tego drinka pochodzi od słowa sangre oznaczające krew, ponieważ wykonana jest najczęściej z czerwonego wina. Istnieje również wiele innych wersji tego drinka. Przykładem może być sangria z białego wina lub wina musującego. Mi jednak przypadła do gustu najpopularniejsza – klasyczna wersja.
Sangria jest drinkiem niskoalkoholowym. Dla zwolenników mocniejszych trunków istnieje również alternatywa, do której możemy dodać inny alkohol, jednak nie więcej niż kieliszek (25 ml) na 200 ml tego napoju. Jeśli zaś chcecie, aby drink zawierał jeszcze mniej alkoholu niż tradycyjna wersja, rozcieńczyć go można np. sokiem z granatów.
Jak widzicie przepis na sangrię jest bardzo ciekawy i można go wykonać na setki różnych sposobów. Jednak ja poniżej opiszę Wam mój sposób, który jest bardzo prosty a jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
Składniki:
butelka czerwonego wytrawnego wina
2 Pomarańcze
Zielone jabłko
Czerwone jabłko
Cytryna
Lód
Fanta, Orangina lub woda gazowana około 250 ml
Opcjonalnie około 100 ml alkoholu
Sposób przygotowania:
Do dużego dzbanka wrzucamy pokrojone w plasterki pomarańcze oraz cytrynę.
Zielone oraz czerwone jabłko kroimy w kosteczkę i również dodajemy do dzbanka.
Wszystko zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Następnie czekamy około 2 godzin aż owoce przejdą nam smakiem wina.
Następnie opcjonalnie dodajemy około 100 ml alkoholu.
Na sam koniec dolewamy Oranginę lub Fantę i całość delikatnie mieszamy.
Sangrię podajemy w szklankach z dodatkiem lodu.
Smacznego!