
Opis sałatka z tuńczykiem:
Sałatka z tuńczykiem z to świetna i zdrowa inspiracja na śniadanie, obiad czy kolację! Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, zawiera dużo białka. Sałatki z tuńczyka można robić w różnych wersjach. Nasza sałatka z dodatkiem jajka oraz zielonych i czerwonych warzyw jest odżywcza i sycąca, a jednocześnie lekka, niskokaloryczna i zdrowa.
wegetarian oraz wegan. Polecamy również inne nasze przepisy na sałatki.
Składniki:
1 opakowanie rukoli lub mieszanki sałat z rukolą,
15 pomidorków koktajlowych lub 4 duże pomidory
1 duża papryka czerwona,
2 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika,
Sól i pieprz do smaku,
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek,
kilka czarnych oliwek,
1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Rukolę i sałatę umyć, pozostawić na sitku do odsączenia. Część listków rozdrobnić lekko, część zostawić w całości do dekoracji.
Jajka ugotować na twardo ( czas gotowania 10 minut). Ugotowane jajka ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
Pomidorki koktajlowe umyć, poprzekrawać na połówki. Jeżeli używamy dużych pomidorów, kroimy je w ósemki lub drobniej, według uznania. Oliwki pokroić w plasterki.
Wszystkie warzywa z jajkiem i rozdrobnionymi listkami rukoli i sałaty wymieszać delikatnie w szerokim naczyniu.
Ziarna słonecznika podprażyć na patelni na lekko złoty kolor, pilnując, aby się nie przypaliły.
Do sałatki dodać tuńczyka, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, dodać oliwę z oliwek, delikatnie wymieszać.
Salaterkę wyłożyć po bokach listkami rukoli, przełożyć do niej sałatkę, udekorować rukolą i posypać prażonymi ziarnami słonecznika. Można schłodzić w lodówce przed podaniem.