Opis sałatka Waldorf:
Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku, podczas uroczystej kolacji z okazji otwarcia hotelu Waldorf Astoria.
Składniki:
1 sałata rzymska lub rukola
1 jabłko
10 połówek orzechów włoskich
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Sól, pieprz
Ser pleśniowy
1 mały seler
Opis przygotowania:
Liście sałaty dokładnie umyj i wysusz, a następnie ułóż na talerzu. Orzechy musimy uprażyć delikatnie na patelni. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ ze skórką kroimy w kostkę. Selera myjemy, obieramy i tniemy w zapałkę. Selera i jabłko skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dzięki czemu owoc nie będzie ciemniał. Lekko mieszamy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Przygotowujemy delikatny sos do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na sałatę wykładamy pokrojony seler, jabłka oraz ser pleśniowy. Polewamy przygotowanym sosem i na końcu dodajemy orzechy.
Moja ulubiona!
A nie robiłam wieki całe…