Przepis na Sałatka Waldorf

Opis sałatka Waldorf:

Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku, podczas uroczystej kolacji z okazji otwarcia hotelu Waldorf Astoria.

Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Do klasycznej sałatki Waldorf postanowiłam dodać kawałki sera pleśniowego. Jeżeli ktoś nie lubi, może pominąć ten składnik.

Składniki:

1 sałata rzymska lub rukola
1 jabłko
10 połówek orzechów włoskich
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Sól, pieprz
Ser pleśniowy
1 mały seler

Opis przygotowania:

Liście sałaty dokładnie umyj i wysusz, a następnie ułóż na talerzu. Orzechy musimy uprażyć delikatnie na patelni. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ ze skórką kroimy w kostkę. Selera myjemy, obieramy i tniemy w zapałkę. Selera i jabłko skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dzięki czemu owoc nie będzie ciemniał. Lekko mieszamy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.

Przygotowujemy delikatny sos do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na sałatę wykładamy pokrojony seler, jabłka oraz ser pleśniowy. Polewamy przygotowanym sosem i na końcu dodajemy orzechy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here