Opis:

Sałatka gyros – sałatka smakuje zupełnie jak nadzienie gyrosa – idealna przekąska na talerzu. Można też potraktować ją jako nadzienie do pity lub tortilli – i wtedy smakuje wyśmienicie. Zazwyczaj sałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać.

Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 przyprawa Gyros
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy konserwowej
7 ogórków konserwowych
2 łyżki oleju
2 niewielkie czerwone cebule
1 średnia czerwona papryka
Ketchup
Majonez

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę i wrzucamy mięso do miski. Do tego dodajemy również przyprawę gyros i mieszamy ręką aż mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw.

W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody.

Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.

Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez, ketchup, kapusta.  Składniki możemy układać dowolnie, ważne tylko by mięso było na dnie a kapusta na samej górze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here