Opis Sałatka arbuzowa z serem feta:
Sałatka arbuzowa z serem feta to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która nadaje się idealnie na pikniki w plenerze ale i nie tylko. Idealnie sprawdzi się również na domowych przyjęciach.
Połączenie arbuza i sera feta to idealne połączenie smaków. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Ser ten idealnie sprawdzi się zarówno w towarzystwie warzyw jak i owoców.
Schłodzony arbuz prosto z lodówki doda bardzo dużego orzeźwienia. Najlepiej smakuje w okresie letnim, jest wtedy najbardziej soczysty i ma najlepszy smak. Do arbuza i sera feta zawsze dodaję chrupiący akcent, zazwyczaj prażony słonecznik lub prażone pestki dyni.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki oraz inne przepisy na dania z arbuzem.
Składniki:
700 g arbuza
4 łyżki delikatnej oliwy
200 g fety
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
100 g rukoli
100 g roszponki
Prażony słonecznik lub pestki dyni
Świeżo mielony pieprz
Opis przygotowania:
Arbuz dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie rozkrajamy go tak, aby łatwo było go pokroić w kostkę. Kawałki arbuza krój w kostkę nie większą niż na jeden kęs. Należy usunąć wszystkie pestki, jeżeli owoc je posiada.
Rukolę oraz roszponkę wykładamy na talerze lub miski. Następnie dodajemy pokrojonego arbuza w kostkę. Ser feta kroimy również w kostkę i dodajemy do arbuza. Postaraj się ułożyć kawałki fety tak, by nie pokruszyły się za mocno.
Następnie całość delikatnie polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni lub słonecznika.