Sałatka arbuzowa z serem feta

Opis Sałatka arbuzowa z serem feta:

Sałatka arbuzowa z serem feta to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która nadaje się idealnie na pikniki w plenerze ale i nie tylko. Idealnie sprawdzi się również na domowych przyjęciach.

Połączenie arbuza i sera feta to idealne połączenie smaków. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Ser ten idealnie sprawdzi się zarówno w towarzystwie warzyw jak i owoców.

Schłodzony arbuz prosto z lodówki doda bardzo dużego orzeźwienia. Najlepiej smakuje w okresie letnim, jest wtedy najbardziej soczysty i ma najlepszy smak. Do arbuza i sera feta zawsze dodaję chrupiący akcent, zazwyczaj prażony słonecznik lub prażone pestki dyni.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki oraz inne przepisy na dania z arbuzem.

Składniki:

700 g arbuza
4 łyżki delikatnej oliwy
200 g fety
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
100 g rukoli
100 g roszponki
Prażony słonecznik lub pestki dyni
Świeżo mielony pieprz

Opis przygotowania:

Arbuz dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie rozkrajamy go tak, aby łatwo było go pokroić w kostkę. Kawałki arbuza krój w kostkę nie większą niż na jeden kęs. Należy usunąć wszystkie pestki, jeżeli owoc je posiada.

Rukolę oraz roszponkę wykładamy na talerze lub miski. Następnie dodajemy pokrojonego arbuza w kostkę. Ser feta kroimy również w kostkę i dodajemy do arbuza. Postaraj się ułożyć kawałki fety tak, by nie pokruszyły się za mocno.

Następnie całość delikatnie polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni lub słonecznika.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.