Przepis na Sajgonki foodmagazine.pl - przepisy kulinarne

Opis Sajgonki:

Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Najbardziej popularne mięsem wołowym, rzadziej z kurczakiem. Coraz większą popularnością cieszą się również wegetariańskie. Sajgonki są smażone na głębokim oleju. Za 3 szt. sajgonek w barze zapłacimy ok 9-10 zł. Dlaczego więc nie przygotowywać sobie tego dania za mniejszy koszt w domu? Wiadomo, że pierwsze zakupy będą trochę droższe ale sporo produktów zostaje do wielokrotnego przyrządzania. Sajgonki nie są wcale trudne w przyrządzeniu.

Składniki:

300 g mięsa mielonego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżi sosu rybnego
150 g makaronu sojowego lub ryżowego
ok 10 suszonych grzybów mun
1 jajko
ok 12-15 arkuszy papieru ryżowego
1 cebula
3 marchewki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania:

Makaron wsyp do miseczki i zalej gorąca wodą tak samo jak grzyby i odstaw na ok 15 min. Na patelni rozgrzewamy łyżę oleju. Dodajemy posiekana cebulę w kostkę, drobno starta marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i całość mieszamy ze sobą i smażymy. Po usmażeniu, masę przekładamy do większej miski. Do tego wrzucamy gotowe i posiekane grzyby mun oraz posiekany makaron sojowy. Dodajemy sos sojowy i rybny. Gdy masa wystygnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Papier ryżowy należy zamoczyć na kilka sekund w zimnej wodzie i układamy na desce. Nakładamy po łyżce nadzienia i zawijamy najpierw boki a później zwijamy jak naleśniki. Ruloniki muszą być zwijane dosyć ciasno, żeby się nie rozwaliły podczas smażenia. Smażymy partiami w głębokim oleju. Sajgonki są dobre, gdy mają złoty kolor i są lekko zarumienione. Gotowe sajgonki najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

1 KOMENTARZ

  1. Wege są pyyszne. Mnie przypadły bardzo do gustu. Nadzienie przrządziłam z dżemem z czerwonej porzeczki Gomaru. Polecam otworzyć się na nowe połączenia i bezmięsność 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here