Ryż na mleku

Opis Ryż na mleku:

Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser.to potrawa najczęściej kojarzona z dzieciństwem. Mamy i babcie chętnie serwowały ją dzieciom i wnukom na śniadania czy kolację. Jeżeli chcecie wrócić smakiem do dzieciństwa, ten deser będzie idealny.

Jest to idealna propozycja na smaczny deser, ale również jako danie na śniadanie. Jednak należy pamiętać, że jest to danie dosyć słodkie i nie należy przesadzać z ilością.

Można przygotować go z różnych gatunków ryżu, zależnie od tego, jaki efekt i konsystencję chcemy osiągnąć. Jeśli na przykład użyjemy basmati, ryż na mleku będzie dość sypki z orzechowym posmakiem. Przy ryżu pełnoziarnistym orzechowy posmak zostanie ale długie gotowanie będzie wymagało użycia dodatkowej ilości wody. Ja jednak zazwyczaj używam ryż taki jak do risotto lub klasyczny ryż długoziarnisty. Można podawać go również np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców, czy z cukrem pudrem.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na śniadanie.

Składniki:

120 g ryżu
450 ml mleka
Odrobina skórki cytrynowej
Cukier do smaku
Owoce lub mielony cynamon

Sposób przygotowania:

Po około 20 minutach ryż powinien zrobić się miękki. Następnie garnuszek zdejmujemy z ognia i doprawiamy cukrem. Sami regulujemy poziom słodkości naszego dania. Następnie na samym końcu dodajemy mielony cynamon bądź świeże owoce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.