Opis ryba z frytkami:
Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie Fish and chips. Danie to składa się ze smażonej ryby (zazwyczaj dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej z dodatkiem frytek. Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Zapraszam na przepis na filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące frytki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
600 g filetów z dorsza
250 g mąki
250 ml ciemnego piwa
1 białko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól, pieprz
1 kg ziemniaków
Olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy 180 g mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powoli dodajemy piwo. Musimy dodać taką ilość, aż powstanie nam gęste i gładkie ciasto. Po wymieszaniu, odstawiamy na ok. 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy na słupki. Następnie myjemy je i dobrze osuszamy. Olej rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy. Partiami smażymy frytki, aż będą złociste i chrupiące.
Ubijamy białko, które następnie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Resztę mąki wrzucamy do miski i dodajemy do tego sól i pieprz. W mące obtaczamy filety z ryby. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie rybę obtaczamy w cieście i smażymy, aż będą jasne i chrupiące. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Rybę podajemy z frytkami.