Ryba po grecku

Opis Ryba po grecku:

Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy.

Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy nawet trzeci. Ja zazwyczaj podaję ją na zimno. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych filetów rybnych.

Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Z całą pewnością możecie przygotować to danie na wystawne przyjęcie jak i na co dzień.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne, przepisy na dania z rybami oraz inne przepisy na Boże Narodzenie.

Składniki:

700 g świeżej ryby (dorsz lub mintaj)
1/2 szklanki mąki pszennej
Olej do smażenia
Sól, pieprz
4 średnie marchewki
Kawałek pora
2 korzenie pietruszki
1/2 szklanki wody
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Rybę należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rybę kroimy na mniejsze kawałki i z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Kawałki ryby odkładamy do miski.

Następnie pół szklanki mąki wsyp na talerz. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Kawałki ryby smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Ryba powinna się tylko delikatnie zarumienić. Gotowe kawałki ryby układamy w wysokim naczyniu/misce.

Por szatkujemy i następnie należy go zeszklić na patelni. Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę. Dodajemy do tego również też ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i sól. Następnie wlewamy pół szklanki wody. Całość mieszamy i przykrywamy. Warzywa duś tak na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj 4 łyżki przecieru. Następnie zdejmujemy przykrywkę i podsmażaj chwilę już bez przykrycia. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.

Do naczynia, w którym planujesz podać rybę umieść część duszonych warzyw. Na warzywa wyłóż smażoną rybę. Na rybę zaś resztę warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.