Opis:

Rosół to król wśród polskich zup oraz bada dla innych zup. Jest sycący, rozgrzewający oraz idealny na przeziębienia i smutki. Jaki jest najlepszy rosół? Powinien być aromatyczny, głęboki w smaku, nie za tłusty, ale też nie chudy, ma ładną barwę i musi być klarowny.

Składniki:

1 korpus z kurczaka
2 udka z kurczaka
1,5 l wody
5 ziaren całego pieprzu
1 marchew
1 pietruszka
Kawałek pora
Kawałek selera
1 cebula
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Natka pietruszki
Sól
Makaron (nitki)

Sposób przygotowania:

Na początku korpus oraz udka dokładnie myjemy. Wrzucamy je do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Do garnka dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna czarnego pieprzu i solimy 1 płaską łyżeczkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Pokrywka powinna być lekko odkryta.

W trakcie gotowania koniecznie musimy zbierać łyżką szumowinę.

Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Po czasie pierwszego gotowania warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy również kawałek pora. Cebuli nie obieramy, jej łuski nadadzą zupie ładnego koloru. Cebulę nabijamy na widelec i opalamy nad palnikiem, aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do gotującej się zupy.

Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka ponownie powinna być minimalnie odchylona. Gdy jest jeszcze potrzeba dodajemy odrobinę soli.

Rosół podajemy gorący, z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy również z dodatkiem ugotowanej marchewki z rosołu, która kroimy w plasterki lub na mniejsze kawałki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here