Opis Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami :
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami to idealna propozycja na ciekawe i lekkie danie obiadowe czy też na kolację.
Połączenie szpinaku i suszonych pomidorów to taka sama doskonałość jak grzyby smażone z cebulą. Roladki są bardzo aromatyczne, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu.
Roladki kroimy w plastry co idealnie może nadać się również jako przekąska na przyjęcia w domu. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Zasmakują na pewno wszystkim.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Kilka liści świeżego szpinaku
1 pomidor
Sól, pieprz
Olej
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku siekamy. Podsmażamy go na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie z pomidora usuwamy gniazda nasienne a pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Następnie pomidora dodajemy do szpinaku. Całość ponownie delikatnie mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie piersi delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie na każdą pierś wykładamy przygotowany wcześniej farsz. Zwijamy w rulonik (podobnie jak gołąbki). Jeżeli ktoś chce sobie ułatwić, można pomóc sobie wykałaczkami (w każdą roladkę wbijamy w środek wykałaczkę).
Następnie każdą roladkę smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i roladki pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Przed podaniem roladki kroimy w plastry.