Opis roladki z kurczaka z fasolką szparagowa:
Roladki z kurczaka z fasolką szparagowa to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw.Polecamy również inne przepisy na dania główne oraz wiele dodatków.
Składniki:
4 plasterki mięsa z piersi kurczaka
8 dużych plasterków gotowanej szynki
200 g zielonej fasolki szparagowej
Kawałek świeżej papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku fasolkę szparagową obieramy, odcinamy końce i usuwamy włókna. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę oblewamy zimną wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości.
Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy.
Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki.
Do fasolki dodajemy starty parmezan. Fasolkę rozkładamy na przygotowanych plastrach mięsa. Mięso zwijamy na roladki a końce szynki zakładamy do środka.
Olej rozgrzewamy na patelni. Roladki smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zarumieni. Usmażone roladki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Nasze roladki z kurczaka z fasolką szparagowa są już gotowe. Smacznego!