Opis:

Ciasto francuskie z boczkiem i serem to ekspresowa, smaczna i prosta przekąska. Idealnie nadaje się na przyjęcia. Jest doskonała jako dodatek do piwa.

Składniki:

1 cisto francuskie
Kilka plasterków żółtego sera
Kilka plastrów boczku
1 jajko
Pieprz, sól, ostra papryka, oregano

Sposób przygotowania:

Jeżeli używamy mrożonego ciasta francuskiego to wyciągamy je chwilę przez robieniem ślimaków, żeby zmiękło.

W małej miseczce rozbijamy jajko i dodajemy sól. Jajko roztrzepujemy na jednolitą konsystencję. Ciasto rozwijamy i pędzelkiem smarujemy jajkiem, aż po brzegi. Całe ciasto posypujemy odrobiną wszystkich przypraw. Układamy plastry sera, ale tylko po te krótsze brzegi. Następnie ponownie posypujemy odrobiną wszystkich przypraw. Na końcu układamy plastry boczku.

Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy w krążki ok. 2,5 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i górę ponownie smarujemy jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Krązki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here