Opis roladki z boczkiem w cieście francuskim:
Roladki z boczkiem w cieście francuskim to ciasto francuskie z boczkiem i serem to ekspresowa, smaczna i prosta przekąska. Idealnie nadaje się na przyjęcia. Jest doskonała jako dodatek do piwa.
Składniki:
1 ciasto francuskie
Kilka plasterków żółtego sera
Kilka plastrów boczku
1 jajko
Pieprz, sól, ostra papryka, oregano
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy mrożonego ciasta francuskiego to wyciągamy je chwilę przez robieniem ślimaków, żeby zmiękło.
W małej miseczce rozbijamy jajko i dodajemy sól. Jajko roztrzepujemy na jednolitą konsystencję. Ciasto rozwijamy i pędzelkiem smarujemy jajkiem, aż po brzegi. Całe ciasto posypujemy odrobiną wszystkich przypraw. Układamy plastry sera, ale tylko po te krótsze brzegi. Następnie ponownie posypujemy odrobiną wszystkich przypraw. Na końcu układamy plastry boczku.
Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy w krążki ok. 2,5 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i górę ponownie smarujemy jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Krązki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.