Opis:

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to delikatne danie, które zachwyca każde podniebienie. Mozzarella przykrywa pieczarki, pod którymi znajdują się miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Składniki:

5 plastrów schabu na kotlety
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
40 dag pieczarek
1 cebula
1 serek topiony
Bazylia
Sól, pieprz, chili
20 dag mozzarelli

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy i kroimy na połówki oraz cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie do tego dodajemy pieczarki. Cały czas całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Pieczarki powinny się delikatnie usmażyć. Doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

Każdy kawałek mięsa smarujemy delikatnie serkiem topionym. Na to nakładamy wcześniej przygotowany farsz pieczarkowy. Następnie posypujemy chili oraz bazylią. Na samą górę dodajemy mozzarellę. Każdą roladkę zwijamy starannie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Roladki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.  Podajemy z różnymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here