![Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem](https://foodmagazine.pl/wp-content/uploads/2019/11/Rolada-szpinakowa-z-wędzonym-łososiem-1-696x464.jpg)
Opis Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem:
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to świetna i smaczna przystawka. Idealnie nadaje się na każdą porę roku, a zwłaszcza świetnie sprawdzi się na zbliżające święta Bożego Narodzenia czy na kolację wigilijną.
Jeżeli jesteście znudzeni przygotowywaniem co roku tych samych dań z ryb na Waszą świąteczną kolację, polecam zapoznać się z moim przepisem. Rolada składa się z wędzonego łososia co według tradycji będzie idealne. Jest to ciekawy pomysł na przełamanie kuchennej nudy.
Rolada wygląda przepięknie i dużym jego atutem jest szybkie i łatwe przygotowanie. Rolada szpinakowa zachwyci na pewno każdego naszego gościa, nawet tradycjonalistę świąt.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego
200 g łososia wędzonego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g serka śmietankowego
2 łyżki posiekanego koperku
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Jeżeli używamy świeżego, na początku go dokładnie myjemy. Następnie podgrzewamy na suchej patelni, aż się skurczy. Natomiast jeżeli używamy szpinaku mrożonego, również podgrzewamy go na suchej patelni, ale na końcu odsączamy nadmiar wody.
Świeży szpinak dodajemy do naczynia malaksera. Następnie mieszamy go z 3 żółtkami, gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką soku z cytryny. Natomiast szpinak mrożony możemy tylko wymieszać z powyższymi składnikami w misce.
Następnie białka z 3 jajek ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Łączymy ją z masą szpinakową.
Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzony smarujemy równomiernie serkiem śmietankowym po całej powierzchni. Następnie posypujemy posiekanym koperkiem i układamy plastry wędzonego łososia. Ciasno zwijamy.
Następnie gotową roladę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki. Roladę odwijamy z folii i kroimy w plastry.