Rolada czekoladowa z owocami leśnymi

Opis Rolada czekoladowa z owocami leśnymi:

Rolada czekoladowa z owocami leśnymi to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników czekolady. Jest to nic innego jak mięciutki, ciemny biszkopt przełożony puszystym kremem czekoladowym. Dla przełamania słodkości, roladę podaję z dodatkiem świeżych owoców leśnych, np. maliny, borówki czy jagody.

Tymczasem święta już za nami. Jednak trwają przygotowania do zbliżającego się Sylwestra czy karnawału. W tym czasie polecam Wam przygotować moją roladę, a z pewnością będą idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia.

Przygotowanie rolady jest proste i szybkie. Jednak wiele osób unika robienia rolad. Boją się bowiem odwracania biszkoptu i zwijania go. Wszystko to wydaje się nam kłopotliwe i trudne. Ale na całe szczęście to tylko pozory! Polecam Wam mój przepis na idealną roladę czekoladową. Z pewnością przygotuje ją każdy, zarówno mistrz wypieków jak i całkowity amator kuchni. Rolada zawsze wychodzi idealna 🙂

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz przepisy na ciasta.

Składniki na biszkopt:

30 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka kakao
60 g. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
Szczypta soli

Składniki na masę:

100 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
6 łyżek słodkiej śmietanki

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki których używamy były w temperaturze pokojowej.

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie do tego dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie do tego dodajemy również stopniowo żółtka jaj. Całość ubijamy, aż do uzyskania lśniącej i gęstej piany.

Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiewamy. Następnie mieszankę dodajemy do naszej piany. Delikatnie całość mieszamy.

Dużą blachę (ja używam tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylewamy na nią przygotowaną masę na biszkopt.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (170 stopni) przez 10 minut. Pamiętajcie żeby nie trzymać jej zbyt długo, żeby się nie wysuszył biszkopt.

Rozłóż na stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Musimy zabezpieczyć biszkopt, żeby nie zasechł i się nie połamał później przy zwijaniu. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy.

W tym czasie, musimy szybko przygotować masę czekoladową.

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na drobno czekoladę z dodatkiem słodkiej śmietanki. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone.

Następnie ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy na stole. Posmaruj równomiernie przygotowaną masą i ponownie zwiń. Po przygotowaniu, roladę najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem do rolady dodaję świeże owoce, najczęściej maliny i borówki. Kwaśne owoce przełamują delikatnie słodki, czekoladowy smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.