Risotto z zielonych szparagów

Opis Risotto z zielonych szparagów:

Risotto z zielonych szparagów to moja ulubiona sezonowa wersja słynnego risotto. Uwielbiam czas, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi. Zazwyczaj kupuję szparagi zielone i przygotowuję je w każdej możliwej postaci. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki są one w dobrej cenie.

Jest to proste, lekkie i pełne smaku danie, które uwielbiają wszyscy w mojej rodzinie. Według mnie zielone szparagi są stworzone do towarzystwa dla risotto. Są intensywne w smaku, chrupiące i jednocześnie delikatne.

Jeżeli lubicie zielony groszek to również bardzo dobrze komponuje się w tym daniu. Jednak jeżeli wolicie możecie z niego zrezygnować. Ja zazwyczaj przygotowuję swoje risotto bez zielonego groszku.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na szparagi.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk)
500 ml warzywnego bulionu
60 g masła + 1 łyżka
200 g ryżu Arborio
100 ml białego wytrawnego wina
1/2 dużej cebuli (drobno posiekana)
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 garstki tartego sera Grana Padano lub Parmezanu

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odłamujemy zdrewniałą końcówkę i pozostałą część dokładnie myjemy. Następnie kroimy je na 4 części po około 3-4 cm.

Na połowie masła podsmażamy na patelni pokrojone szparagi. Po podsmażeniu odstawiamy je na bok.

Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Następnie w garnku bądź wysokiej patelni podsmażamy na pozostałej części masła, aż się zeszkli. Dodajemy do cebuli ryż i ciągle mieszając podgrzewamy 2 minuty. Następnie dodajemy wino i dokładnie mieszamy, aż nieco odparuje, a reszta zostanie wchłonięta przez ryż.

Stopniowo zaczynamy dodawać bulion. Gotujemy około 14-15 minut mieszając co chwilę i dolewając po jednej-dwóch łyżkach bulionu.

Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Do ryżu dodajemy następnie podsmażone na maśle szparagi oraz roztopione masło. Na końcu dodajemy 1 łyżkę masła oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 minuty pod przykryciem, by ryż odpoczął. Po tym czasie ryż jest gotowy do podania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.