Opis Risotto z zielonych szparagów:
Risotto z zielonych szparagów to moja ulubiona sezonowa wersja słynnego risotto. Uwielbiam czas, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi. Zazwyczaj kupuję szparagi zielone i przygotowuję je w każdej możliwej postaci. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki są one w dobrej cenie.
Jest to proste, lekkie i pełne smaku danie, które uwielbiają wszyscy w mojej rodzinie. Według mnie zielone szparagi są stworzone do towarzystwa dla risotto. Są intensywne w smaku, chrupiące i jednocześnie delikatne.
Jeżeli lubicie zielony groszek to również bardzo dobrze komponuje się w tym daniu. Jednak jeżeli wolicie możecie z niego zrezygnować. Ja zazwyczaj przygotowuję swoje risotto bez zielonego groszku.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na szparagi.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk)
500 ml warzywnego bulionu
60 g masła + 1 łyżka
200 g ryżu Arborio
100 ml białego wytrawnego wina
1/2 dużej cebuli (drobno posiekana)
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 garstki tartego sera Grana Padano lub Parmezanu
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odłamujemy zdrewniałą końcówkę i pozostałą część dokładnie myjemy. Następnie kroimy je na 4 części po około 3-4 cm.
Na połowie masła podsmażamy na patelni pokrojone szparagi. Po podsmażeniu odstawiamy je na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Następnie w garnku bądź wysokiej patelni podsmażamy na pozostałej części masła, aż się zeszkli. Dodajemy do cebuli ryż i ciągle mieszając podgrzewamy 2 minuty. Następnie dodajemy wino i dokładnie mieszamy, aż nieco odparuje, a reszta zostanie wchłonięta przez ryż.
Stopniowo zaczynamy dodawać bulion. Gotujemy około 14-15 minut mieszając co chwilę i dolewając po jednej-dwóch łyżkach bulionu.
Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Do ryżu dodajemy następnie podsmażone na maśle szparagi oraz roztopione masło. Na końcu dodajemy 1 łyżkę masła oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 minuty pod przykryciem, by ryż odpoczął. Po tym czasie ryż jest gotowy do podania.