Opis Risotto grzybowe:
Risotto grzybowe to znakomity pomysł na sycący, rozgrzewający obiad. To pyszne danie pozwala w pełni nacieszyć się smakiem jesieni.
Teraz, gdy jest najlepsza pora na leśne grzyby takie rosotto smakuje najlepiej. Jeżeli uwielbiacie chodzić na grzyby, to polecam większą część wysuszyć i zostawić na późniejsze dni. Suszone grzyby ze sklepu są dosyć drogie. Jednak te zebrane własnoręcznie smakują jeszcze lepiej. A jaka jest nasza radość, że używamy własnych grzybków a nie tych ze sklepu. W takie zimne dni jak dzisiejszy można z radością wracać do wspomnień z leśnych wypadów.
Risotto nie jest skomplikowanym daniem i przygotujemy je dosyć szybko. Najważniejszą zasadą którą musimy zapamiętać to częste mieszanie ryżu, żeby się nie przypaliło.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
15 g suszonych borowików
400 g brązowych pieczarek
2 szalotki
1 pęczek cebuli dymki
250 g ryżu do risotto
50 g sera parmezan
100 ml wytrawnego białego wina
3 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego
Sól, pieprz
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania borowików. Suszone borowiki zalewamy 150 ml wrzącej wody i pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie grzyby odsączamy na sicie, ale pozostawiamy wodę z namaczania.
Borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i następnie drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebule dymki kroimy w krążki, natomiast parmezan zetrzeć drobno na tarce.
Następnie szalotkę obieramy i drobno siekamy. 1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni. Następnie do tego dodajemy ryż oraz szalotkę. Całość podsmażamy. Dodajemy do tego wino i czekamy aż odparuje.
Następnie do składników dodajemy wodę z moczenia grzybów i stopniowo dodajemy również bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy.
Na oddzielnej patelni podsmażamy dymkę, pieczarki oraz borowiki na 1 łyżce masła. Smażymy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie do ryżu dodajemy pozostałą 1 łyżkę masła oraz starty parmezan. Całość mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem.
Gotowy ryż przekładamy do miseczek. Następnie na górę dodajemy mieszankę z grzybów.