Relisz pomidorowy

Opis Relisz pomidorowy:

Relisz pomidorowy to wyśmienity dodatek do wielu dań. Ma bardzo wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak. Idealnie nada się więc jako dodatek do mięs czy kanapek.

Relisz lub jak kto woli z angielskiego Relish to gęsty, aromatyczny sos ze świeżych warzyw. Głównie przygotowuje się go z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem kiszonych ogórków i przypraw. Charakterystyczne jest to, że nigdy nie jest on jednolity i zawiera w sobie widoczne kawałki warzyw.

Relish pomidorowy jest szczególnie popularny w krajach anglosaskich – od USA, poprzez Wielką Brytanię, aż po Australię i Nową Zelandię. Istotnym składnikiem tego sosu jest ocet słodowy. Niestety u nas w Polsce jest bardzo ciężko go kupić, a wręcz jest to niemożliwe. Wyczytałam, że możemy zamiennie używać ocet balsamiczny, który jest również dużo tańszy.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.

Składniki:

1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
1 ząbek czosnku
200 ml octu balsamicznego
250 g czerwonej cebuli
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka gorczycy w proszku lub musztardy
2 łyżeczki curry

Opis przygotowania:

Zaczynamy od obrania pomidorów. Aby szybciej i łatwiej je obrać należy każdy pomidor naciąć na krzyż, umieścić je w garnku i zalać wrzątkiem. Następnie po około 5 minutach wylewamy wodę i obieramy pomidory. Skórka z pewnością zejdzie od razu.

Następnie pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy wodniste pestki. Pozostałego pomidora kroimy w kostkę. Pomidora wrzucamy do garnka o grubym dnie. Następnie do tego dodajemy również drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.

Do garnka dodajemy kolejno ocet, sól i gotujemy całość na małym ogniu przez około 20-25 minut. Po tym czasie objętość płynu powinna zmniejszyć się o połowę. Następnie do garnka dodajemy cukier i gotujemy, aż relisz nabierze konsystencji gęstego sosu. Swoją konsystencją powinien przypominać ketchup.

Pod koniec gotowania doprawiamy musztardą, papryką w proszku oraz curry.

Relish można przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub gorący wlać do wyparzonych słoików i zapasteryzować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.