Góralski smak, tradycja oraz pasjonująca historia, która miała miejsce pod koniec XVIII wieku. Znajdująca się na Podhalu oraz odbudowana przez rodowitych górali Karcma u Borzanka, powstała w owym czasie jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który w latach 70′ został przywłaszczony przez Skarb Państwa chcąc utworzyć Regionalne Muzeum Ziemi Nowotarskiej. Wyznaczone plany nie zostały jednak zrealizowane, na wskutek czego w trakcie lat 90′ właściciel Karcmy, Michał Borzęcki wystąpił o odzyskanie budynku. Od tego czasu zaczęła się nowa odbudowa Zajazdu, który przyczynił się do otwarcia w 2003 roku najstarszego w Nowym Targu i okolicy Zajazdu o nazwie Karcma u Borzanka.
Co serwuje szef kuchni?
Motywem do stworzenia potraw oraz dekoracji jest góralska tradycja. Restauracja znana jest z serwowania regionalnej kuchni polskiej, a poza niezwykłymi propozycjami w menu w lokalu można spróbować między innymi Polędwiczek w sosie z jabłkami i śliwkami według przepisu właściciela, Schabu z grilla pod oscypkiem, Baraniny w sosie własnym czy Gulaszu wołowego. Zajazd poleca swoim gościom także specjalność lokalu, którym jest nadzwyczajne serwowane koryto góralskie posiadające tradycyjne zakąski. W menu nie brakuje także góralskich trunków takich jak Herbaciany Grzaniec, czy Góralska Rozgrzewka. Klimat dopełniają góralskie dodatki oraz wnętrze, w którym można podziwiać starodawne zdjęcia uwieczniające Zajazd w dawnych latach, góralskie masywne stoły, zdobienia i góralskie wzory. Aby tradycji stała się zadość, załoga restauracji obsługuje serwis w tradycyjnych strojach góralskich.
Poznaj prawdziwą gościnność!
Przygotuj ważną dla Ciebie okoliczność w miejscu pełnym ciepła i serdeczności. Załoga restauracji zatroszczy się o najmniejsze detale, a także o Twoich gości. Zaplanuj swoje przyjęcie, wesele, komunię lub chrzciny, gdzie możesz liczyć na okazałe menu oraz na wsparcie w doborze dekoracji kwiatowych oraz sali. Restauracja w trakcie Twojej imprezy okolicznościowej, zapewnia również atrakcje dla najmłodszych Gości, przygotowując między innymi płyty z dziecięcą muzyką lub liczne zabawy.
Docenione umiejętności
Trzykrotnie obwieszona jako Regionalna Karczma Małopolski i nagrodzona Medalem Pamiątkowym 650-lecia Nowego Targu. Restauracja u Borzanka to systematycznie nagradzana Karcma na Podhalu w kategorii zakład gastronomiczny. Wielokrotnie pozyskiwane wyróżnienie zyskała serwując szeroki i zróżnicowany asortyment potraw i napojów uwieczniając góralskie przepisy i smaki. Szczególne ordery przyznano za niepowszechne potrawy zakładu takie jak Kwaśnica Góralska z żeberkiem wędzonym, Jagnięcinę Podhalańską czy Polędwiczki Wieprzowe z grilla według przepisu Babci Borzankowej.
Wyjątkowe miejsce na mapie Podhala
Będąc w tym miejscu, koniecznie musisz odwiedzić regionalny Zajazd! Doświadcz prawdziwej, góralskiej gościnności oraz skosztuj regionalnej kuchni. Poczuj ten klimat odwiedzając naszą wyjątkową Karcmę u Borzanka, zlokalizowaną w malowniczym Nowym Targu lub zobacz naszą ofertę menu na stronie internetowej.