Przepis na ratatouille

Opis ratatouille:

Ratatouille, w spolszczonej wersji również jako ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska, która składa się głównie z warzyw. Podstawowymi składnikami tej potrawy są bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory. Ratatouille świetne jako samodzielne danie ale również jako dodatek do mięs.

Składniki:

1 bakłażan
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 cukinia
5-6 pomidorów
3 ząbki czosnku
3 cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na początku kroimy bakłażan w małą kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na bok na ok 30 minut, żeby puścił nadmiar wody. Następnie pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w gruba kostkę. Cukinię kroimy na plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Jak się zarumieni przekładamy do większego garnka. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone paprykę i dodajemy ją również do cukinii. na patelnie wrzucamy osuszonego bakłażana i podsmażamy. Również dodajemy do garnka. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Na samym końcu smażymy pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie oraz natkę pietruszki. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy i mieszamy delikatnie. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here